Reisverslag deel 5

Wo 25-06-’13

 

Op weg nar Luxor op jacht geweest naar dieselolie, ik heb het niet echt nodig maar gezien de situatie met de brandstof zou het mooi zijn als ik wat extra kan tanken. Bij een pompstation biedt een taxichauffeur dieselolie aan voor 150 EGP per 20 liter. Da’s ruim zes keer de prijs aan de pomp. Gelukkig kon ik ‘m uitlachen en met een gerust hart verder rijden, de achtertank bevat sowieso nog 90 liter, en de voorste tank ook nog wel 35.

 

Om het leven een beetje makkelijker te maken ga ik op een camping staan. Bij Rezeilky camp hebben ze zelfs een zwembad! En een wasmachine! Die luxe laat ik niet lopen.

 

Do 26-06-’13

 

Vandaag lekker vakantie gevierd, lezen, een beetje was draaien en geregeld het zwembad in. Zou houden we het wel vol! Gezien de hitte doe ik maar geen toeristische dingen, overleven is al zwaar genoeg vandaag.

De fixer uit Aswan belde vandaag, De komende twee weken gaat er sowieso geen barge met auto’s meer naar Wadi Halfa in Soedan. Waarschijnlijk gaat er zondag een konvooi over de weg, als ik mee wil dan moet ik op zijn laatst vrijdagavond in aswan zijn, en de nodige gegevens inleveren.

Dat gaan we dan maar doen, want de volgende gelegenheid kan wel weer twee, drie, vier weken duren.

 

Vrij 27-06-’13

 

Als ik op weg ben naar Aswan wordt ik al gebeld door Mohammed van Adam Home, een plaats waar je met de auto kunt kamperen, of een kamer huren. Vijftig EGP per nacht is redelijk, maar er is geen airco. Wel ventilatoren op de kamer.

 

Op zich houdt ik niet zo van dit soort duw- en trekwerk, hij heeft mijn nummer natuurlijk gekregen van de fixer, Kamal.

Aangekomen bij Adam Home valt het alleszins mee, Mohammed is een geschikte peer, en er is nog een hollander. Richard is hier als sinds de tiende aan het wachten op een boot, of konvooi naar Soedan.

Ik hoop dat we spoedig naar Soedan gaan, want drie weken wachten dat lijkt me niks. Dan kom ik nooit in Oeganda bij de ziekenhuizen aan…..

 

Kamal komt naar Adan Home om een kopie van mijn paspoort en het egyptish verzekeringsbewijs op te halen voor de formaliteiten. Ik vaag me af of dat genoeg is, en dat zal later blijken….

 

Za 28-06-’13

 

Richard’s auto is al langer als een half jaar in Egypte, deels door toedoen van de douane, en staat in de haven achter de hekken. In eerste instantie moest ‘ie het ding maar in Port Saïd neer gaan zetten….. In Aswan is geen douane-parkeerplaats, zie je?!. We moeten een kopie van zijn Carnet de Passages inleveren bij Kamal. Met mijn auto rijden we naar de haven, waar we vervolgens niet naar binnen mogen zonder kamal. Praten als brugman haalt weinig uit, zeker als er een hele kudde egyptenaren met een karretje door de poort sjouwt, en vervolgens achter het hek alle kanten op vliegt. He hek gaat op slot, en de versterkingen worden opgeroepen om het terrein schoon te vegen. En wij maar wachten…

Echt praktisch en meewerkend is de overheid hier dus niet, en er zullen nog een paar staaltjes volgen in de komende dagen.

 

De bureaucratie in Egypte is overal bekend onder de overlanders die met een eigen voertuig door africa willen rijden, en voor mij een reden geweest om de auto per container naar Soedan te willen verschepen. Verschepen nam echter teveel tijd in beslag, en aangezien mijn verlof al begonnen was wilde ik liever reizen als thuiszitten.

En nu zit ik dus ook in de molen van de Egyptische bureacratie. Elke dag zijn er wel weer een paar gegevens extra nodig, kopietje hier, scannetje daar, mailtje daarheen, weer niet goed en dus opnieuw.

Je vraagt je af of die fixer dit werk al vaker gedaan heeft….. We stellen voor om alle gegevens in één keer op te sturen per mail, als er dan weer een kopietje extra nodig is kan die gewoon geprint worden?! Zonder met de auto een half uur heen, en een half uur terug te rijden?! Misschien?!

 

Maar da’s al te efficient, en de volgende dag moeten we weer komen opdraven om een kopie van het Carnet de Passages in te leveren in een of ander schimmig hok….

 

Vertrek verschuift van zondag naar maandag, eventueel dinsdag. Dan wordt het dinsdag. En dan wordt het woensdag. Volgens zeggen is de hele handel aan Egyptische zijde geregeld, nu de Soedanese zijde nog.

 

Di 07-06-’13

 

Laatste update: Vertrek op donderdag! Woensdag naar de douane om te betalen, en Richards auto achter de hekken weg te halen, Donderdag rijden. Zeggen ze….

 

Dan ga ik nog maar ff de toerist uithangen in het Nubische museum. En de website bijwerken, kijken of ik een paar foto’s geplaatst krijg via wordpress. Tot zover was de verbinding met internet te traag om een foto binnen vijf minuten te versturen naar de thuisbasis.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *